De Dominee
Speelfilm & 3delige TV-serie
2005
In het nog redelijk na´eve Nederland van het hippietijdperk in de jaren zeventig, hebben gladde jongens en harde criminelen zich ontfermd over de opbloeiende hasjhandel.
Klaas, zoon van een gevoelloze maar financieel zeer geslaagd zakenman, besluit zich ook te wijden aan deze gemakkelijke geldmachine. Hij wil de grootste zijn voordat de hasj gelegaliseerd wordt, wat volgens hem nog maar enkele jaren zal duren. Bovenal wil hij rijker worden dan zijn gehate vader.

Samen met zijn beste maatje de kickbokser Adri en zijn grote liefde Annet lukt het hem de hasjhandel in zijn greep te krijgen. Hij is zelfs even de grootste van Nederland en baadt in geld en luxe. Maar de hasj wordt niet gelegaliseerd en langzaam maar zeker wordt Klaas gegrepen door het geweld, hoezeer hij ook meent erboven te kunnen staan. Het geweld keert zich tegen de mensen waarmee hij werkt, tegen zijn beste vrienden en ten slotte tegen zichzelf.

Door een aantal verkeerde beslissingen zal Klaas alles wat hij liefheeft verliezen. Het besef dat hij daarvoor zelf verantwoordelijk is, is teveel om mee te leven.

De Dominee is een coproductie met David P. Kelly Productions (Eng.) en Samsa Film (Lux.) en kwam tot stand met steun van de VARA, Het Nederlands Fonds voor de Film, CoBO Fonds, Ministerie van OC&W en Filmfund Luxembourg

World Sales Company: NON STOP Film Sales
D÷belnsgatan 24, SE-113 52 Stockholm, Sweden
T: +46 8 673 99 83
F: +46 8 673 99 88
info@nonstopsales.net


Directors Statement
Het verhaal van De Dominee interesseert me omdat het gaat over de onmogelijkheid om macht en controle te combineren met vriendschap en liefde. In de film is Klaas Bruinsma buitengewoon succesvol als lokale maffiabaas dankzij zijn achterdocht, intelligentie en radicale aanpak maar diezelfde eigenschappen worden zijn ondergang als mens omdat ze verworden tot paranoia en tirannie. Klaas zelf ontgaat het niet wat er met hem gebeurt en dat geeft het verhaal een tragische dimensie.

Aantrekkelijk is ook dat ik met dit verhaal de verwording van de Nederlandse hasjscene, van anarchistische hippiezooi tot meedogenloze misdaad en corruptie op grote schaal kan vertellen.

Klaas Bruinsma was geen makkelijk identificeerbare Robin Hood maar een meedogenloze crimineel, een moordenaar zelfs. Over zo iemand een toegankelijke film maken is geen eenvoudige opgave; al helemaal niet in ons land waar het vertellen van verhalen over negatieve karakters, behalve in de literatuur, in de bioscoop en op televisie vrijwel geen traditie heeft. Waar misdadigers in voorkomen, verschijnen ze als karikaturen en wordt hun handelen niet gedramatiseerd; ze vervullen hun rol in het plot en daarmee basta. In het geval dat het negatieve karakter volslagen onmenselijk is, kan en moet dat ook niet anders maar in de ‘grijze’ gevallen, daar waar het interessant wordt, daar waar meedogenloosheid gepaard gaan met eigenschappen als vriendschap, opofferingsgezindheid, slimheid en charme, daar is het wel degelijk zinvol om de crimineel tot hoofdpersoon te maken.

Daarom heb ik ervoor gekozen Klaas Bruinsma tot hoofdpersoon van dit verhaal te maken en niet een politiefunctionaris of een onderzoeker. In die gevallen ben je als regisseur weliswaar snel thuis maar de uitdaging zou verdwenen zijn. Het zou me ook te weinig verontrustend, te versimpelend zijn geworden. En het zou zonde zijn geweest van zo’n fascinerend en complex karakter.

Klaas Bruinsma is een man die verscheurd wordt tussen zijn obsessie voor macht, zijn controle over mensen en zijn angsten, met name zijn verlatingsangst en paranoia en daar tenslotte aan ten onder gaat. Het grote voorbereidende werk is geweest om de misdadige gipslaag van de man af te krabben en deze onderliggende thematiek, de man van vlees en bloed, zijn emoties en tragiek, zichtbaar te krijgen; en vervolgens om het verhaal zo te vertellen dat je ge´nteresseerd blijft, de tragiek van het personage beleeft zonder te vervallen in ‘excuus dramaturgie’ als ‘het komt allemaal door zijn ongelukkige jeugd’.

Een bijzonderheid aan dit verhaal is dat het nu de spanning van de gangsterfilm probeert te combineren met de spanning van het psychologisch drama. Van die combinatie moet de film het hebben en in de regie zal het er, net als bij het scenario, op aankomen een goede balans tussen beide krachten te vinden. Voel je sympathie voor Klaas Bruinsma, hou je het publiek aan boord, grijp je ze bij de kladden en laat je ze meeleven niet alleen met een ‘rebel without a cause’ maar ook met een parano´de moordenaar?

Het scenario van De Dominee is gedistilleerd uit op schrift gestelde feiten en eigen research over Klaas Bruinsma, deels ook verzonnen op grond van onze fascinatie voor het karakter van deze man en de bijzondere wereld waarin hij opereerde. Het is dus geen feitelijke reconstructie maar een verbeelding, een interpretatie op grond van een aantal feiten. Zoals elk op de werkelijkheid gebaseerde verhaal dat is.
Gerrard Verhage

Gerrard Verhage (28 december 1948) is op 6 april 2008 overleden in Amsterdam.

.
.
regisseur
Gerrard Verhage
schrijver
Gerrard Verhage
co-produktie
VARA, Robert Kievit, David Kelly (Engeland), Jani Thiltges (Luxemburg'
speelduur
110 minuten
.
cast
Peter Paul Muller,
Frank Lammers,
Chantal Janzen,
Cas Jansen,
Tygo Gernandt,
Huub Stapel
.
.
awards & nominations
Gouden Film 2004
NFF Gouden Kalf: Production Design
NFF Nominatie Gouden Kalf: Beste Regie, Beste Acteur
.
festivals
European Filmfestival Valetta, Malta
Sold to: Switzerland, Germany, Austria, Liechtenstein, Luxemburg, Alto Adige, Brazil, Thailand, Spain, Portugal, Turkey, Denmark, Slovenia, India, Pakistan, Sri Lanka, Bangaladesh, Bhutan, Nepal.Global Cinema Festival India 2009
Links
persbericht  Wijzigen
trailer
.
poster
.
stills

300dpi

300dpi